mystery coolant loss
Fiesta Faction - Ford Fiesta Forums
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    6

    Default mystery coolant loss

    Ive got a 2014 ecoboost 1.0 with 101670 miles. Bought it new in march of 2014.
    So last week I'm making my 4 hr commute to work and 60 miles in I get a alert that the car is overheating. I immediately shut it down and brought it home on my trailer. I picked up a water pump and the upper thermostat housing assembly during the week and changed both on Saturday. Refilled the system, went through the purging procedure. The car ran perfect and no sign of leakage. I let it idle in the drive for an hour, no issues. So I drove it to town and back, about 60 miles and just as I got home it did the same thing. Coolant was low. No visible leaks. Any Ideas where the leak is. No abnormal pressure in the cooling system, no water in the oil or oil in the coolant. It did have a little bit of oil in the down stream side of the turbo mostly collected at the bottom inner cooler connection. I ordered the factory service manual from Ford to the tune of 250$ but it hasn't come in yet. Ive always changed the oil early and used Mobil one since it was new. Its always been flawlessly dependable.
    Any helpful information would be appreciated. I don't want to order a new head unless that's for sure whats failed.
    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    298

    Default

    Did you read this thread?
    http://www.fiestafaction.com/forums/...2-coolant-loss




    New 2015 1.0L Fiesta:


    Old 2011 1.6L Fiesta:
    2015 Fiesta SE Hatch 1.0L Ecoboost
    2011 Fiesta SE Hatch 1.6L Manual - traded
    2000 Ranger XLT

  3. #3
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    6

    Default

    Yes I did read the previous thread regarding coolant loss. I haven't taken it to the dealer as it's no longer under warranty. I went passed 30K before it was a year old. I will pressure test the system as soon as I have time. I'm working out of town and have only been able to work on it briefly. If I find the problem I'll post the findings here.
    If it gets too involved I'll just swap the engine. They seem to be available for around 800$. I had hoped it would last longer but perhaps this is the normal life expectancy. I have a 91 Escort with 390,000 miles and its still running strong, 1 head gasket and 6 timing belts. I quit driving it because the rest of the car was falling apart. I really thought the new car would last as long with proper care.

  4. Remove Advertisements
    FiestaFaction.com
    Advertisements
     

  5. #4
    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    455

    Default

    Curious, would you do the engine swap yourself? If not, any idea of what the charge for this would be? Is this a simple swap? Hope you don't need that. Will be interesting to see what the problem is. You probably have one of the highest mile 1.0's out there. Wouldn't think it's time for a new engine at 101,670 miles. You probably take pretty good care of your vehicle as well. Hopefully something small.

    Pretty much every owner should pay attention to these coolant threads.

  6. #5
    Join Date
    Dec 2014
    Posts
    6

    Default

    If it comes to that I'll do the swap myself. Armed with the factory service manual it should be a relatively easy job. In my experience there is no substitute for the factory service literature. I don't mind buying a few tools if it is necessary. I had been researching the cam timing tools so I would be ready when it hit 150k. My plan was to pull the engine then, do the timing and oil pump belts and do a clutch service. This obviously wasn't part of the plan. On the bright side I'm driving my Mustang as my daily driver for a couple weeks which is fun. I just wish it didn't drink so heavily.

  7. #6
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Cookeville TN
    Posts
    555

    Default

    Quote Originally Posted by Mountain ecoboost View Post
    Ive got a 2014 ecoboost 1.0 with 101670 miles. Bought it new in march of 2014.
    So last week I'm making my 4 hr commute to work and 60 miles in I get a alert that the car is overheating. I immediately shut it down and brought it home on my trailer. I picked up a water pump and the upper thermostat housing assembly during the week and changed both on Saturday. Refilled the system, went through the purging procedure. The car ran perfect and no sign of leakage. I let it idle in the drive for an hour, no issues. So I drove it to town and back, about 60 miles and just as I got home it did the same thing. Coolant was low. No visible leaks. Any Ideas where the leak is. No abnormal pressure in the cooling system, no water in the oil or oil in the coolant. It did have a little bit of oil in the down stream side of the turbo mostly collected at the bottom inner cooler connection. I ordered the factory service manual from Ford to the tune of 250$ but it hasn't come in yet. Ive always changed the oil early and used Mobil one since it was new. Its always been flawlessly dependable.
    Any helpful information would be appreciated. I don't want to order a new head unless that's for sure whats failed.
    Thanks
    Unfortunately, with these little engines and their small cooling capacity, by the time you get a warning that it's overheating, it may be too late. I hope this isn't the case but you might have a cracked head/gasket issue.

    I'm planning on getting my ultra gauge back in the car soon. I'm going to set a high temp alarm just in case.

    Good luck Mountain.
    2014 Ingot Silver Fiesta sFe ​1.0L
    Just remember, you are > your fuel mileage!

  8. #7
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    444

    Default

    Well, better add me to the list. A quart has vanished in the last 2k miles. I'll have to get it up in the air for a closer inspection. There's no obvious signs of external leakage yet. If this is an internal issue (defect or crack in the head / head gasket), it'll be cycle related as I'm still under 20k miles on the odo (all city driving), and have never temperature shocked the system. I've always stayed under 3k rpms and no boost, no load until full operating temps are reached, and a 2 minute minimum cool down before shutting off.

    I'm assuming engine cooling system related and gaskets are still covered under the 5 year 60k powertrain warranty? I'm really hoping it's external. In that case I'll just add the water pump and seals to my scheduled biennial maintenance interval, that's no big deal.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •